Werkplaats Buiten de Lijntjes

Werkplaats Buiten de Lijntjes


Buiten de Lijntjes (BDL) is de creatieve werkplaats waar kinderen en jongeren samenkomen en worden gestimuleerd om zich op creatief- en persoonlijk vlak te ontwikkelen. En dat mag buiten de gebruikelijke paden, graag zelfs.

De ruimte die we creëren bij BDL is er 1 van ontspanning en plezier, zonder teveel ‘moeten’. In die ruimte kan een kind/jongere ervaringsgericht en spelenderwijs oefenen met bijvoorbeeld sociale interactie, zelfvertrouwen opdoen, grenzen verkennen/aangeven of de aandacht trainen. Ieder heeft zijn of haar eigen doelen en om hieraan te kunnen werken is een veilige omgeving waarin ze zichzelf kunnen zijn, precies zoals ze zijn, een voorwaarde. Daarnaast is de positieve verbinding onderling belangrijk. De begeleiders zijn er dan ook op gericht deze setting te creëren, door kaders te scheppen waar nodig, bijv. het werken met een dagplanning, duidelijke (positieve) afspraken en te oefenen in positieve communicatie onderling. Vanuit die veiligheid kunnen we uitproberen, klooien en kliederen.
Er wordt bij BDL veelal thematisch gewerkt, bijvoorbeeld ‘kunst’, ‘diy’, ‘natuur’ of ‘spelletjes’. De thema’s zijn altijd breed genoeg zodat iedereen aansluiting kan vinden. We werken grotendeels vanuit wat de kinderen/jongeren delen (eigenaarschap) en door middel van diverse werkvormen kijken we waar de interesse ligt en hoe we de activiteiten daarop kunnen inrichten. Met woordspinnen, droomborden en gerichte vragen verzamelen we alle ideeën (brainstorm). Vervolgens gaan we samen kijken welke activiteiten we willen doen (afstemming) en denken de kinderen mee over wat er nodig is (planning). De begeleiders ondersteunen dit proces, zowel in het bedenken als de uitvoering, zodat de kinderen tot bloei komen en ze oefenen in keuzes maken en zelfstandigheid.
We gebruiken verschillende creatieve technieken en materialen: van verf, klei en karton tot ijzer, natuur- en recyclemateriaal. Tussendoor doen we ook regelmatig een actief spelletje of hebben we ruimte voor rust: iets laten sudderen, yoga, beetje dagdromen of een rondje wandelen, 1 op 1 je hart luchten bij een begeleider of meezingen met een liedje. De creatieve werkplaats bij Kroonpark 2 is de basisplek en vanuit daar maken we ook graag uitstapjes naar inspirerende plekken: de boerderij, een speelplek, samenwerkingspartners en op avontuur op onontdekt terrein.

Een vraag? Meer info? Samenwerken? Leuk!
We komen graag met je in contact.
a76e1ea0-d6df-42ab-93ae-193d39c94e2f

Matthijs (12jr)

d5e27d4c-0a4e-4602-b9df-91e4505a80bf

Thijn (12 jr)

abo_popppetje2

Kyra (15 jr)

2bb9accb-5883-4238-be1b-328a311610ff

Tristan (8 jr)

portret3

Fleur | Coördinator/ begeleider

65cacaea-edd1-4566-9cb2-cb17eee1ecab

Maureen | begeleider

abo_popppetje1

Leticia | begeleider